Heb je een vraag? Bel dan direct met Dick Mollema 06 55 735 700

Dit gaat er veranderen vanaf 2027(?)

De gevolgen van de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2027(?).

Op 1 juli 2022 had de Wet pensioenverdeling bij scheiding moeten ingaan. De overeenkomst met de huidige Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is dat pensioenen ingeval van scheiding dan nog steeds verdeeld worden, maar de manier waarop wordt totaal anders.

Ingangsdatum uitgesteld, onzeker

De ingangsdatum van de Wet pensioenverdeling bij scheiding is uitgesteld naar 2027. Op dit moment (juni 2022) is de wet ook nog niet door de Eerste Kamer aangenomen. De reden van het uitstel is de aankomende Wet toekomst pensioenen. Zowel dit wetsvoorstel als het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding vraagt veel inspanning van pensioenuitvoerders. Daarom is nu het voorstel om beide wetten tegelijkertijd door te voeren. Dus waar we in de tekst hierna eerst ‘juli 2022’ schreven, staat nu ‘2027’.

Hierna lees je steeds een korte uitleg over een onderwerp of vraag. Wil je de uitgebreide uitleg, dan kun je die hier downloaden.

Uitgebreide uitleg Wet pensioenverdeling bij scheiding vanaf 2027

Niet meer van elkaar afhankelijk

Als je nu kiest voor de standaard verdeling (verevening) van pensioen dan blijf je in de toekomst als ex-partners afhankelijk van elkaar. Afhankelijk van wanneer je ex-partner met pensioen wil, in leven blijft of eerder dan jij komt te overlijden. Met de nieuwe wet vanaf 2027 heb je daar geen last meer van: dan wordt conversie de standaard manier van pensioen verdelen.

Wat is conversie?

Bij conversie van je pensioen krijg je een eigen aanspraak op een pensioenuitkering zonder dat je ex-partner hierover iets te zeggen heeft. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf je eigen pensioendatum. Als je ex-partner komt te overlijden krijg je ingeval van conversie ook geen bijzonder partnerpensioen meer. Hiervoor in de plaats krijg je mogelijk een stukje extra ouderdomspensioen.

Krijg je bij conversie meer of minder pensioen?

Beiden kan. Als jezelf pensioen hebt opgebouwd dan krijg je waarschijnlijk bij scheiding vanaf 2027 meer. Als je zelf geen pensioen hebt opgebouwd, dan krijg je minder.

Waarom krijg ik meer of minder vanaf 2027?

Dat heeft te maken met je aanspraak op bijzonder partnerpensioen dat dan standaard wordt omgezet naar extra ouderdomspensioen voor jezelf. Maar dat is niet alles. Conversie kan nu immers ook. Echter vanaf 2027 wordt voor de berekening van de hoogte van het bijzonder partnerpensioen alleen de helft van de huwelijkse periode genomen. Tot en met 2026 is dat nog over de hele huwelijkse periode plus de periode daarvoor.

Hoeveel is dit verschil?

Dat kan behoorlijk oplopen, maar elke situatie is uniek. Het ouderdomspensioen kan wel 50% meer worden maar net zo goed 30% minder. Als je wil weten wat het verschil in jouw situatie of die van je cliënt is stuur dan een e-mail naar mailmij@pensioenkansimpel.nl of bel met Dick Mollema op 06 55 735 700. We kunnen je dan ook -kosteloos- een voorbeeldbrief met vragen voor de pensioenuitvoerder aanbieden.

Zo werkt de verdeling van pensioen bij scheiding t/m 2026

Pensioen is veel geld waard

Pensioen kan het grootste bezit zijn wat je tijdens je huwelijk hebt opgebouwd. Nog meer dan je woning waard is. Toch krijgt de verdeling van pensioen bij een scheiding niet altijd voldoende aandacht, omdat pensioen als moeilijk wordt ervaren. Maar pensioen kan simpel.

Hierna lees je steeds een korte uitleg over een onderwerp of vraag. Wil je de uitgebreide uitleg, dan kun je die hier downloaden.

Uitgebreide uitleg zo werkt verdeling van pensioen bij scheiding 2026

Hoe het nu werkt als je gaat scheiden en niets afspreekt

Stel je bent gescheiden of gaat scheiden en jullie komen er samen niet uit hoe het pensioen verdeeld moet worden. Dan wordt jullie pensioen toch verdeeld. Zo staat dat in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps).

Zo werkt de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) verdeelt het pensioen wat jullie tijdens je huwelijk hebben opgebouwd. Voor de Wvps is huwelijk of geregistreerd partnerschap hetzelfde. Jullie krijgen elk de helft van elkaars ouderdomspensioen wat jullie tijdens de huwelijkse periode opgebouwd hebben.

De verdeling van het partnerpensioen

Het partnerpensioen komt helemaal toe aan de partner. Het heet daarna bijzonder partnerpensioen.

Als je ex-partner eerder komt te overlijden

Als jouw ex-partner komt te overlijden voordat jij met pensioen gaat, krijg je het deel wat je partner van jouw ouderdomspensioen kreeg, weer terug. Jouw ouderdomspensioen is dan weer compleet.

Niet altijd bijzonder partnerpensioen

Bij steeds meer pensioenregelingen bouw je geen partnerpensioen meer op. Dat heet partnerpensioen verzekerd op risicobasis. Als je dan gaat scheiden is er geen bijzonder partnerpensioen opgebouwd. Je ex-partner krijgt dan ook geen bijzonder partnerpensioen als jij komt te overlijden.

Een andere verdeling kiezen

Jullie kunnen ook een andere verdeling kiezen, bijvoorbeeld dat je niet elk de helft van elkaars pensioen krijgt, maar een ander percentage of dat ieder zijn eigen opgebouwde pensioen houdt.

Kun je zomaar een andere verdeling met elkaar afspreken?

Dat kan, maar het kan wel onbedoelde gevolgen hebben. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld vinden dat er bij een afwijkende verdeling van pensioenen sprake is van een schenking. Dan moeten jullie schenkbelasting betalen.

Waarom het goed is om afspraken te maken .. en uit te voeren!

Omdat je dan het pensioen waar je volgens het convenant recht op hebt rechtstreeks van de pensioenuitvoerder uitbetaald krijgt. Regel je niets, dan betaalt de pensioenuitvoerder jouw deel aan je ex-partner uit, die het daarna aan jou moet uitbetalen. Dat is omslachtig en leidt vaak tot conflict.

Geen verevening maar conversie

In de Wvps (Wet verevening pensioenrechten bij scheiding) staat ook nog een andere manier van pensioen verdelen: conversie. Het grote verschil tussen verevening en conversie is dat je bij verevening altijd van elkaar en elkaars leven afhankelijk blijft; bij conversie is dat niet meer zo. Je hebt dan een zelfstandige aanspraak op pensioen.

De grootste voor- en nadelen van conversie t.o.v. verevening

De grootste voor- en nadelen van conversie staan in de uitgebreide uitleg die je kunt downloaden bij de knop ‘uitgebreide uitleg Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022’.

Let op: volgens de huidige Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is vervening de standaard. Ook als je niets doet of niets afspreekt. Vanaf 2027 verandert dat drastisch. Dan komt er een nieuwe wet, de Wet pensioenverdeling bij scheiding. Dan wordt juist conversie de standaard. Zie hier voor meer informatie.

Heb je na deze uitleg nog een vraag? Of wil je precies weten hoe het bij jou zit ingeval van scheiding? Bel dan met Dick Mollema 06 55 735 700

Andere onderwerpen

Pensioen communicatie

Zo praat je met elkaar over pensioen

Meer lezen

Pensioenakkoord

Werkgever, dit zijn je kosten!

Meer lezen

Echtscheiding, pensioen, conversie, verevening

Zo verdeel je pensioen

Meer lezen
2024 - Pensioen Kan Simpel
Webontwikkeling door Convident